Tuesday, March 31, 2009

Sotong Masak Hitam


Mmmm... inilah percubaan kali pertama memasak sotong masak hitam. Dulu pernah dengar kawan masa sekolah kata mak dia masak sotong masak hitam. Kita pun tanya lah, masak kicap ker? Katanya tak, hitam sebab guna dakwat dia tuh. Kita tak pernah makan sebab mak kita pun tak pernah masak sotong cenggini. Kalau sotong pedas tu, memang selalulah. So, nak juga merasa sotong masak hitam ni. Alkisahnya, terjumpa resepi di blog Kak D. Mama pun cubalah, cuak juga kut2 tak sedapkan. Dan hasilnya.. mmm.. sedap dan lemak2 yang susah nak cakap. Lain dari rasa sotong masak kicap yang biasa dok buat tuh. Lepas ni bolehlah cuba lagi.

Resepi "C&P" dari blog Kak D. Terima kasih banyak-banyak untuk resepi yang enak ini.

SOTONG MASAK HITAM

Bahan-bahannya:-

1 kg sotong, dibuang tulang dan dibersihkan jangan dibuang dakwatnya
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit serbuk perasa

Bahan untuk dikisar:-

2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
9 bijii lada merah
5 biji cili padi thailand
2 sm halia
2 sm kunyit hidup

Cara-caranya:-

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yang telah dikisar selama 5 minit.
2. Kemudian masukkan sotong dan dakwatnya masak atas api selama 20 minit. Masukkan garam dan serbuk perasa.
3. Bila sotong telah masak boleh angkat dan hidangkan.

Catatan :- Pada pendapat mama, sotong masak hitam ni kena masak bagi pedas sikit, barulah terasa 'kick'nya. Dan buat biar berkuah sikit, sedap gaul ngan nasi.. hehe..