Friday, April 24, 2009

Kaswi Gandum


Ini untuk minum petang tadi. Air gulanya pagi-pagi lagi dah buat. So siap je masak untuk lunch tadi, terus buat. So bila petang dah cukup sejuk untuk dipotong dan dimakan. Resepi dari kak Liza. Yang paling penting bahan-bahannya mudah dan hasilnya enak sekali.

Kuih Kaswi Gandum
Sumber: Kak Hanieliza

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Masakkan semua dan sejukkan.

Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung - mama guna tepung jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


Catatan - Kalau tak mahu kelapa parut tu cepat basi, kita kukuskan sekejap. Lepas kuih kaswi kita siap tadi, kita pun kukus kelapa parut tu. Tak perlu buka api pun. Haba air tu pun sudah mencukupi.

Wednesday, April 22, 2009

Sandwich Loaf

Ini percubaan yang ketiga membuat roti sandwich. Alhamdulillah... menjadi dan lembut. Ada orang kata macam roti G... hehe. Malam tu jugak we all makan, cicah dengan teh-o pun dah dekat nak habis sebuku. So dengan pastinya roti ini tidak akan jadi roti "kulat" seperti 2 orang kawannya yang terdahulu..hehe... Resepi ini diambil dari blog Mat Gebu. Terima kasih ye Cik Mat. Pastinya mama akan buat lagi roti ni lain kali. Cuma mama takde tin khas yang berpenutup tu, so pakai tin biasa jer. Resepinya copy paste jer. Halal yer Cik Mat.


Sandwich Loaf

Sumber - Alex Goh

BAHAN DOH SPAN :-)

2 camca teh instant yeast
2 camca besar air
300 g tepung roti
175 ml air sejuk (dari peti sejuk)

BAHAN DOH UTAMA :-)
200 g tepung roti
35 g gula halus
1 camca teh garam
1 camca besar susu tepung (jgn beli "made in China" punya okeyyy!!!)
100 g whipping cream
30 g lemak sayur (shortening)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. DOH SPAN :- Satukaan instant yeast dengan 2 camca besar air, kacau rata dan biar 10 minit. Kemudian masukkan tepung dan tuang air sedikit demi sedikit sambul digaul hingga menjadi doh. Bulat2kan doh dan letak dalam bekas kedap udara. Biar menapai selama 2 1/2 jam. Ia akan naik seperti adunan apam.
  2. DOH UTAMA :- Satukan semua bahan lain ke dalam no. 1, kecuali lemak sayur. Adun hingga sebati dan masukkan lemak sayur, uli hingga menjadi doh yang kenyal dan licin, kena uli lama sikit untuk mendapatkan tekstur seperti ini. Bagi kepada 4 bahagian sama besar, bulat2 dan rehatkan 15 minit. Ratakan doh, gulung seperti swiss roll. Buat hingga siap dan rehatkan 10 minit. Ulang sekali lagi proses yang sama dan susun dalam tin Pullman yang berukuran (28 x 11 x 11) cm yang telah disapu mentega secara bertidih, 2 gulung dibawah dan 2 lagi diatasnya. Biar selama 45 minit. Tutup dengan acuan dan bakar pada suhu 200C selama 35 minit. Keluarkan serta merta dari tin dan sejukkan atas jaringan.
  3. KAEDAH LAIN :- Masukkan no. 1 ke dalam breadmaker, tambah bahan2 doh utama, pilih setting untuk doh dan tekan "on". Biarkan BM menguli selama lebih kurang 30 minit. Keluarkan dari BM dan teruskan dengan langkah no. 2 (BM biasanya mengambil masa 30 minit untuk menguli dan 1 jam untuk memerap doh, untuk resipi ini, kita cuma perlukan BM menguli sahaja, bergantung pada jenis BM masing2).