Wednesday, May 20, 2009

Chocolate Milk Loaf

Petang tadi buat sandwich loaf. Semua masuk dalam breadmaker jer. Sedap buat cicah air kopi atau teh o. Resepi asal daripada Kak Diana, tapi mama olah sedikit. Sorry Kak D, memandai aje mama nih. Apapun roti memang sedap dan yang paling best satu dapur bau harum.. mmmmm.......

Chocolate Milk Loaf

Bahan-bahannya:-

500 gram tepung roti
200 ml whipping cream
100ml susu segar
2 sudu makan marjerin - sebab shortening dah habis
1 1/2 sudu teh garam
4 sudu besar gula caster
2 sudu teh yis
2 sudu besar serbuk koko
2 genggam kismis

Cara-caranya:-

1. Masukkan semua bahan-bahan dalam breadmaker dan pilih setting BASIC.
2. Dalam masa 3 jam tersedialah roti yang enak. Sedap cicah dengan teh o. Mmm...

CHOCOLATE MILK LOAF

Ingredients:-

500 gram bread flour
200 ml whipping cream
100ml fresh milk
2 tb spoon margarine
1 1/2 teaspoon salt
4 tb spoon caster sugar
2 teaspoon yeast
2 tb spoon coco powder
2 handful raisin

Methods:-

1. Put the ingredients in the breadmaker and select setting BASIC.
2. Bread will be ready within 3 hours.

Ini ialah resepi asal daripada Kak D.

HORLICK MILK LOAF

Bahan-bahannya
500 gram tepung roti
300 ml susu segar
2 sudu makan shortening
1 1/2 sudu teh garam
4 sudu besar gula caster
2 sudu teh yis
4 sudu besar horlick

Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam breadmachine dan tekan setting BASIC. Diana menggunakan MEDIUM crust, jadi kulit roti tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap.
2. Selepas dibakar, sapu dengan mentega dan hidangkan panas2 bersama kopi/ teh. Sapu mentega, jam, peanut butter pun sedap.

NOTA: Boleh juga letak sedkit kismis untuk menghasilkan Fruit Milk Loaf, atau 2 sudu makan serbuk koko untuk mendapat Chocolate Milk Loaf.

Agar-agar Roti

Resepi cedok daripada blog Kak Ummi nun di Kuantan sana. Sedapnya di makan sejuk-sejuk, tambah-tambah lagi di musim yang panas-panas suam ni.. hehe.. Resepi 'C&P' saje (macam biasa).

Bahan - bahannya :-

4 keping roti putih
2 biji telor
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair (170 ml)
8 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - Mama guna 1/4 saje.
2 sudu besar butter (cairkan)
3 1/2 cawan air

Cara - caranya :-

1. Dalam periuk, didihkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga larut. Tutup api.
2. Sementara itu, blend roti, telor, susu pekat manis dan susu cair.
3. Masukkan adunan ke dalam periuk agar-agar tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan butter dan kacau sampai agak-agak pekat.
5. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Letakkan pewarna dan lorekkan.
6. Sejukkan dalam fridge.

Yang kecil-kecil ni untuk budak2... nyum..nyum...

Catatan - Kalau nak hias dengan buah-buahan dalam tin pun kira orait jugak. Mama hias dengan blueberry yang dalam tin tu, mmmm... sedap tau.

Tuesday, May 19, 2009

Orange Butter Cake

Ini snek untuk minum petang nih... buat pukul 11 pagi tadi lagi. Hari ni siap awal kemas rumah, tu yang terfikir nak buat kek. Kalau nak tunggu petang, memang tak dan dah. Lagipun semangat sebab hari ni rasa badan dah sihat sikit (semalam lembik jer sebab demam selesema).

Kali ni cuba resepi dari Kak D. Penyumbang asal ialah Kak Bebop. Sedap sungguh keknya. Mama letak dalam cup cake supaya senang nak 'ngap'... Resepi copy paste dari Kak D.. hehe. Terima kasih untuk resepi yang sangat enak ini. Kalau rajin esok nak letak toppingnya (tapi tak janji la... hehe)


ORANGE BUTTER CAKE BEBOP
Sumber: Kak Bebop

Bahan-bahannya

200 gram tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar susu tepung
250 gram mentega
5 biji telur
175 gram gula
2 sudu besar orange juice
parutan kulit limau dari sebiji limau - Mama guna 2 biji limau
Mama tambah 2 sudu besar Sunquick

Cara-caranya

1. Pukul tepung, baking powder, susu tepung, mentega hingga gebu dan tidak berbintil-bintil.
2. Di dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga lembut dan pekat. Kemudian masukkan orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau sebati.
3. Selepas itu masukkan adunan telur tadi kedalam adunan butter dan adun sebati.
4. Tuang adunan kedalam loyang 9” dan bakar dalam 30 – 40 minit pada suhu 170’C. Nak masuk dalam cupcake pun boleh jugak.

ULASAN: Adunan telur dan gula mesti anda pastikan dipukul dengan betul sehingga gebu, likat dan pekat. Ini yang dapat membantu menghasilkan Orange Cake yang gebu dan sempurna.

Sunday, May 17, 2009

Steamboat

Hari ni tak masak... biasalah hari Ahad mama 'gantung' periuk belanga. Tadi lunch kat kedai jerk.. then petang tadi pegilah beli barang sikit.. time tu terpikir la.. mlm apa mau makan.. mmm.. so mama bagilah cadangan buat steamboat.. mm.. apalagi.. baba dengan segera bersetuju. Dia kalau berkuah.. hirup menghirup ni... no. 1 la.. (samalah cam budak 2 orang tu). So mlm ni layan steamboatlah.. Senang jer.. mama didihkan air ngan kuib ayam tuh.. pastu masing2 letaklah apa yang nak dimakan. Mama celur bihun sikit .. (harapkan lauk2 tu jer mana nak kenyang). Makan ngan sambal kicap yang pedassss... uiii.. best ...