Bahan-bahannya:-
1 ekor ikan jenahak ( ikan bawal/kerapu/senangin pun boleh) - potong 2
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulah bawang putih - hiris
3 tangkai cili padi - hiris ( tak potong sebab budak2 nak makan)
1 inci halia - ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 sudu makan rempah sup
1 sudu teh lada sulah
Minyak untuk menumis
Daun bawang & daun sup - hiasan
Garam & gula - secukup rasa
Air secukupnya
Cara - caranya :-
1. Tumis bahan hiris sehingga naik bau.
2. Masuk rempah2 (kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih)
3. Masuk rempah sup dan lada sulah. Tumis sebentar.
4. Masukkan air.
5. Bila air sudah mendidih, masukkan ikan.
6. Masukkan garan dan gula.
7. Renihkan kira-kira 15-20 minit supaya semua rasa mesra.
8. Bila rasa dah ok, hidangkan panas-panas.
9. Tabur daun sup dan daun bawang. Boleh juga taburkan bawang goreng. Perahkan asam limau nipis.