Wednesday, March 18, 2009

Karipap

Berjaya juga dengan projek karipap. Karipap inti daging dan keledek. Alang-alang dah buat nie, buat banyak terus, yang lebih tu boleh di frozen kan. Puas hati kalau buat sendiri ni sebab boleh makan ulang-ulang. Kalau beli tu, faham-faham jelah kan... mahal seringgit 3... hehe..

Yang ni, karipap yang telah difrozen kan


KARIPAP DAGING

Sumber: NoorMasri (Mealtimenenus Yahoo Group)


Bahan-bahan Inti:

3 biji kentang dipotong dadu.

200g daging cincang

2 sudu besar rempah kari daging

1 labu bawang besar dipotong dadu

5 ulas bawang merah-ditumbuk

2 ulas bawang putih -ditumbuk

1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk

1 sudu besar udang kering-ditumbuk

Setangkai daun sup }dihiris

Sedikit gula & garam


Cara membuat inti:

Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.

Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.

Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.

Sebelum diangkat masukkan daun sup.


Bahan-bahan untuk pastri/kulit:

2 cawan tepung gandum

2 sudu besar majerin

air untuk menguli.} lebih kurang 1/4 cawan

secubit garam masukkan ke dalam air


Cara membuat kulit karipap:

Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.

Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.

Tuesday, March 17, 2009

Telur Goreng Lombok

Hari ni mencuba resepi baru. Resepi ni di cedok dari blog Koleksi Resepi Pilihan Diana, yang sememangnya terkenal dengan pelbagai resepi yang meyelerakan. Jika ingin melihat langkah demi langkah dalam meyediakan resepi ini, bolehlah di klik di sini.

Telur Goreng Lombok

Bahan-bahannya:-

5 biji telur, direbus dan dikupas kulitnya
3 biji bawang besar, dihiris bulat
1 ulas bawang putih, dihiris
7 batang lada hijau, potong serong sepanjang 1 inci
7 batang cili padi hijau, potong setengah tanpa putus
5 batang cili padi merah, potong setengah tanpa putus
2 sudu makan udang kering, dicuci dan toskan
1 biji tomato, potong baji
asam jawa (sebesar setengah biji telur ayam)
air secukupnya
1 inci belacan
garam secukup rasa
gula jika suka
serbuk perasa jika suka
minyak secukupnya

Cara-caranya:-

1. Telur direbus dan dikupas kulitnya.

2. Panaskan minyak dan goreng telur rebus sehingga kulitnya kekuningan. Angkat, toskan dan ketepikan.

3. Asam dan belacan diramas bersama semangkuk air. Ketepikan.

4. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang putih, bawang besar, lada hijau, cili padi hijau dan merah sehingga layu sedikit.

5. Bila bahan-bahan yang ditumis telah mula layu, masukkan udang kering dan gaul rata. Masak lagi selama 3 minit.

6. Kemudian masukkan air asam dan belacan yang telah disediakan tadi. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa jika suka.

7. Masukkan pula telur yang telah digoreng tadi dan renehkan kuahnya sehingga mendidih. Rasakan kuahnya jika ada kurang boleh tambah apa-apa perasa yang patut. Mesti ada rasa masin, masam dan pedas.

8. Setelah kuah mendidih, masukkan tomato gaul rata dan padamkan api. Angkat dan sedia untuk dihidang.