Friday, April 24, 2009
Kaswi Gandum
Ini untuk minum petang tadi. Air gulanya pagi-pagi lagi dah buat. So siap je masak untuk lunch tadi, terus buat. So bila petang dah cukup sejuk untuk dipotong dan dimakan. Resepi dari kak Liza. Yang paling penting bahan-bahannya mudah dan hasilnya enak sekali.
Kuih Kaswi Gandum
Sumber: Kak Hanieliza
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan.
Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung - mama guna tepung jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Catatan - Kalau tak mahu kelapa parut tu cepat basi, kita kukuskan sekejap. Lepas kuih kaswi kita siap tadi, kita pun kukus kelapa parut tu. Tak perlu buka api pun. Haba air tu pun sudah mencukupi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment