Wednesday, March 18, 2009

Karipap

Berjaya juga dengan projek karipap. Karipap inti daging dan keledek. Alang-alang dah buat nie, buat banyak terus, yang lebih tu boleh di frozen kan. Puas hati kalau buat sendiri ni sebab boleh makan ulang-ulang. Kalau beli tu, faham-faham jelah kan... mahal seringgit 3... hehe..

Yang ni, karipap yang telah difrozen kan


KARIPAP DAGING

Sumber: NoorMasri (Mealtimenenus Yahoo Group)


Bahan-bahan Inti:

3 biji kentang dipotong dadu.

200g daging cincang

2 sudu besar rempah kari daging

1 labu bawang besar dipotong dadu

5 ulas bawang merah-ditumbuk

2 ulas bawang putih -ditumbuk

1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk

1 sudu besar udang kering-ditumbuk

Setangkai daun sup }dihiris

Sedikit gula & garam


Cara membuat inti:

Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.

Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.

Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.

Sebelum diangkat masukkan daun sup.


Bahan-bahan untuk pastri/kulit:

2 cawan tepung gandum

2 sudu besar majerin

air untuk menguli.} lebih kurang 1/4 cawan

secubit garam masukkan ke dalam air


Cara membuat kulit karipap:

Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.

Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.

No comments:

Post a Comment