Bahan – bahannya:-
Bihun secukupnya – rendam & toskan
5 ulas bawang merah }tumbuk
2 ulas bawang putih }tumbuk
10 tangkai cili api }tumbuk - kuantiti ikut kepedasan yang diingini
3 batang serai - ketuk
3 sudu besar pes tom yam
300g isi ayam atau daging
300g udang
3 biji telur – goreng pecah-pecah (jangan garing sangat, biar basah2 aje)
Kubis, karot secukupnya
Air secukupnya.
Garam dan gula secukupnya
Air limau nipis (bagi yang suka masam)
Cara – caranya:-
1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk.
2. Masukkan isi ayam. Tumis sampai ayam masak.
3. Masukkan pes tom yam, diikuti udang dan karot. Tumis sebentar.
4. Masukkan bihun, kubis, daun limau purut dan garam.
5. Gaulkan biar serata. Masukkan air untuk melembutkan bihun. Gaulkan.
6. Last sekali masukkan telur dan air limau nipis.
7. Sewaktu menghidang bolehlah dihias dengan daun ketumbar yang diracik.
** Kalau inginkan bihun nampak merah-merah sikit, masukkan 2-3 sudu besar lada kering (yg telah dikisar) semasa menumis.
bihun goreng tom yam nampak menarik dan sedap la... terimakaseh :)
ReplyDeletethanks hani... nanti cubalah...mudah dan ringkas... harap dapat menepati citarasa hani.
ReplyDeleteAduhai, perut tengah lapar, ternampaklah pulak mihun goreng yang memang menjadi pojaan hatiku... huhuhu... kes naya nih!
ReplyDeletethanks mamafami.. datang jenguk sini... datanglah lagi.. :-)
ReplyDelete