Ini ialah sup ayam versi my mom. Bahan-bahannya biasa saja, cuma mungkin berbeza sedikit dari kaedah penyediaannya. Boleh dimakan panas-panas dengan nasi, bihun atau mee kuning. Harap ianya menepati selera semua.
Bahan - bahannya:-
1/2 ekor ayam - potong kecil
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inchi halia - ketuk
2 bungkus sup bunjut Adabi - satu bunjut dibuka ambil isinya
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - potong baji
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup dan daun bawang - hiris
Cara - caranya:-
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan rempah sup Adabi yang dibuka bunjutnya. Tumis sebentar.
3. Masukkan ayam dan halia. Tumis ayam bersama rempah-rempah sehingga air ayam tadi kering.
4. Masukkan air. Biar mendidih.
5. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Kalau nak dihidangkan dengan bihun, masa menghidang tu bolehlah di tambah dengan sayur sawi atau kubis (celur dahulu) dan taugeh. Memang best kalau diletak pula sambal kicap. Nak masam boleh perah asam limau nipis.
Sambal kicap
Segenggam cili api Thai
5 biji cili merah besar
5 biji bawang putih
Kicap (Kicap lemak manis Kipas Udang)
Blend semua bahan. Masak sebentar.
No comments:
Post a Comment