Wednesday, November 12, 2008

Rendang Daging & Pulut Kuning


Resepi ini di ambil daripada hanieliza fotopages. Memang sedap dan mudah menyediakannya. Terima kasih kepada Kak Liza kerana berkongsi resepi ini. Untuk lebih banyak resepi yang sedap-sedap silalah lawati http://hanieliza.fotopages.com/


Rendang Daging


Bahan-bahan:-


1 kg daging (potong nipis kecil) - saya guna daging batang pinang

5 helai daun kunyit (mayang halus)

2 batang serai (ketuk)

2 ulas bawang putih (ketuk) - saya tak letak

1/2 cawan minyak

2 cawan santan pekat

2 sudu besar kerisik

1 sudu besar gula merah (atau secukup rasa)

3 keping asam keping - saya tambah

garam sekucup rasa


Bahan-bahan dikisar:-


15 tangkai cili kering + ciliapi (mengikut kepedasan sendiri)

3 biji bawang besar

10 biji bawang merah

4 biji bawang putih dikisar

1 inci halia

1 inci lengkuas

1 inci kunyit hidup

5 batang serai


Cara - caranya:-


1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg telah diketuk.

2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.

3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.

4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat

5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.

6. Biarkan sehingga naik minyak.

7. Boleh dihidangkan dengan nasi, pulut atau roti.


*****************************************************************************


Pulut Kuning


Bahan – bahan:-

1 kg beras pulut (dibasuhkan)

3 keping asam keping

3 s/b kunyit serbuk (bancuh dan tapiskan)

Air secukupnya untuk merendam pulut.

1 biji kelapa. (3 cawan santan pekat)

Garam

Gula


Cara – caranya:-


1. Rendam beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam untuk mendapatkana warna kuning. (sekali sekala gaulakan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna kuningnya)

2. Toskan beras pulut dalam tapisan.

3. Panaskan kukusan.

4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.

5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.

6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.

7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.

8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.

9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.

11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk)

12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.


No comments:

Post a Comment