Tuesday, November 25, 2008

Gulai Telur Itik

Hari ni buat gulai telur itik. Jauh datangnya telur itik ni, nun di Kelantan sana. Itik my MIL bertelur banyak... so separuh buat telur jeruk, yang lebih tuh gulailah.. apa lagi. Telur itik lagi sedap kalau nak buat gulai, lagi sedap daripada telur ayam. Lagipun time kita pecahkan kedalam kuah tuh, elok je dia beku.

Bahan - bahan:-

5 biji telur itik
3 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
3-4 sudu besar rempah kari
3 sudu besar cili kering kisar
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 asam keping
1 terung - potong
3-4 batang kacang panjang - patah-patahkan
Garam dan gula - secukup rasa.

Cara - caranya:-

1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan cili kering. Tumis.
3. Masukkan santan cair. Masak perlahan - lahan sehingga mendidih.
4. Pecahkan telur kedalam periuk satu persatu. Biar mendidih perlahan. Jangan terlalu dikacau, bimbang kuning telur pecah.
5. Bila telur sudah masak, masukkan santan pekat, asam keping, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan sayur terung dan kacang panjang. Masak sebentar.
7. Hidangkan dengan nasi putih.

2 comments:

  1. Edoras pun tak ketinggalan tinggalkan "jejak".... hehe...

    ReplyDelete