Wednesday, May 27, 2009

Mee Bandung


Hari ni memang tak mau masak nasi... jemu wehh hari-hari makan nasi.. so sebey2 blog Kak Ummi.. (semenjak 2 menjak ni... pulun habis resepi daripada Kak Ummi... boleh buat set u ... hehe..) terjumpa resepi yang menyelerakan ini... mmm... setelah membeli dan menyediakan bahan2nya ... masaklah ... masak kejap jer.. nak mengemas tu yang malas tuh.. kan rencah2nya macam2...

Resepinya ... (C&P dari blog Kak Ummi.. hehe..)

Mee Bandung
(Sumber : Kak Pah Sherry)

Bahan - bahannya:-

Mee kuning - basuh, celur dan toskan
100 gm udang basah
100 gm daging - hiris nipis
5 batang crab stick - kerat 2 - Mama xde ni
2 biji telor
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tomato puree
1 biji bawang besar - belah 4
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 kiub pati ayam Maggi
Garam
sedikit gula
lada sulah
1 batang lobak merah - potong kecil
200 gm bunga kobis - potong kecil
15 tangkai snow peas - Mama ganti putik jagung
1 biji tomato - belah 6
3 - 4 cawan air/secukupnya
Minyak

Bahan sampingan:-

Bawang goreng
Tauhu - goreng kekuningan dan potong kecil
Fish cake - goreng kekuningan dan potong kecil - Mama tambah ni
Daun sup & daun bawang - hiris halus
Lada kicap - cili merah dihiris dan campurkan dgn kicap cair n perahan lemon (Mama guna sambal kicap yang pedas berapi tu)

Cara - caranya:-

Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga wangi. Masukkan tomato puree, sos tomato, sos cili dan sos tiram, kacau rata. Masukkan bawang besar, kemudian kicap cair. Masukkan daging dan tuangkan sedikit air, biarkan empuk baru masukkan udang dan crab stick. Tuangkan air dan biarkan mendidih, masukkan semua sayuran dan kiub pati ayam, garam, gula dan lada sulah. Seimbangkan rasa. Akhir sekali pecahkan telor terus ke dalam masakan dan perlahankan api. Biar telor masak dan matikan api.

Untuk hidangan, letak mee dalam mangkuk, tuangkan kuah dan letak bahan sampingan tadi.

Catatan:- Mama gandakan bahan-bahannya.. yelahkan kat rumah ni kalau berkuah begini, kalau buat sikit2 tak cukup pulak... :)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment